GyneFix : comfort – zonder hormonen – zeer betrouwbaar

GyneFix Spiraaltje

Onbekend is onbemind?

Minder bekend … zeer betrouwbaar … en in  Vlaanderen ontwikkeld…   het GyneFix spiraaltje . . .. Men kan het eigenlijk geen spiraal kan noemen. GyneFix is immers een chirurgisch nylon draadje, waarover een aantal koper hulsjes (vijf of zes) zijn geschoven. Dit  betekent dus dat dit spiraaltje heel soepel is en ook veel minder plaats inneemt in de baarmoeder, wat zeker een voordeel oplevert wat eventuele bijwerkingen betreft.

Een tweede belangrijk verschil én voordeel met het klassieke spiraaltje is dat dit spiraaltje met een heel simpele techniek wordt vastgehecht in de bovenwand van de baarmoeder. Het kan zich dus niet verplaatsen wat bij de ‘klassieke’ spiraaltjes wel eens  gebeurt en dan oorzaak kan zijn van pijn, last, maar voornamelijk vermindert dit de betrouwbaarheid.

Dit spiraaltje, GyneFix, -eigenlijk intra-uterien implant genoemd – is ontworpen door een  vrouwenarts uit Knokke, Dr. Dirk Wildemeersch, in samenwerking met andere gynaecologen (Prof M.Thierry, Prof H. Van Kets, Dr. W. Delbarge, Dr. M. Vrijens) en met de medewerking van  de Universiteit van Gent.   Voor vrouwen met normale baarmoeder is er GyneFix 200 beschikbaar (dat  iets kleiner is) en het reeds eerder bestaande GyneFix 330 voor de iets grotere baarmoeder (hysterometrie/baarmoedermeting van meer dan 8 cm)

De plaatsing is heel eenvoudig en gebeurt in de spreekkamer van de arts zoals bij een ander spiraaltje. Het kan op eender welk moment van de cyclus geplaatst worden. Er wordt eerst nagegaan of men niet zwanger is en er geen ontsteking is. Vooraf kan/mag je eventueel een lichte pijnstiller nemen. Ook is het geen enkel probleem om dit spiraaltje te plaatsen bij jonge(re) meisjes die nog niet zwanger geweest zijn. Het is één van de veiligste en betrouwbaarste methodes voor het jonge meisje dat niet dagelijks met de inname van de contraceptiepil kan of wil geconfronteerd worden.

Betrouwbaarheid

GyneFix is bestudeerd in universitaire ziekenhuizen en door de Wereldgezondheids-organisatie. De doeltreffendheid is vergelijkbaar of beter dan de pil, omdat met dit spiraaltje minder verkeerd kan gaan dan bij de pil (bvb pil vergeten, braken, diarree, andere medicatie innemen, enz…) Ook  de veiligheid is zeer goed, met bijna geen ontstekingen (PID) in de klinische studies, wat zou te wijten zijn aan de afwezigheid van zijarmen bij GyneFix.

Het mag 5 jaar ter plaatse blijven, en bij kinderwens kan het eenvoudig verwijderd worden. Je mag onmiddellijk zwanger worden.

Wat de kostprijs betreft is het veruit het meest economische voorbehoedmiddel (na prikpil, en klassiek spiraaltje). Berekend op 5 jaar, komt het 4 maal goedkoper dan de gewone contraceptiepil. Je zal echter wel op zoek moeten gaan naar een arts die GyneFix kent, want niet elke arts is met deze vorm van contraceptie voldoende vertrouwd.