Implanon implantaat

implanon anticonceptie
implanon anticonceptie

Implanon is een implantaat met een contraceptieve werking dat bestaat uit een staafje dat onder de huid van de bovenarm wordt ingebracht en gedurende drie jaar zwangerschap voorkomt. Het staafje is 40 mm lang, heeft een diameter van 2 mm en is niet biologisch afbreekbaar. Nadat het staafje is ingebracht – een eenvoudige procedure die door een arts wordt uitgevoerd met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen applikator – scheidt het langzaam het progestageen hormoon etonogestrel af. Gemiddeld komt er elke dag 40 mcg van het hormoon vrij, wat genoeg is om bescherming tegen zwangerschap te bieden. Implanon bevat geen oestrogeen, zodat het geschikt is voor vrouwen die dit hormoon niet verdragen of aan wie oestrogeen niet mag worden voorgeschreven.
Het implantaat kan op elk gewenst moment worden verwijderd. De vrouw wordt daarna snel weer net zo vruchtbaar als voor het gebruik van Implanon. Als Implanon volgens de aanwijzingen wordt ingebracht – dat wil zeggen op de juiste manier en op het juiste tijdstip – is het een uiterst betrouwbare anticonceptiemethode. Desalniettemin moeten vrouwen er rekening mee houden dat geen enkel anticonceptiemiddel 100% feilloos werkt.

Net als bij andere anticonceptiemiddelen die alleen progestageen bevatten, wordt het gebruik van Implanon in verband gebracht met een onregelmatige menstruatie. Soms houdt de menstruatie helemaal op. Het is belangrijk dat vrouwen hiervan op de hoogte zijn, zodat ze een weloverwogen besluit kunnen nemen.